نازایی در مردان: علائم، علل و درمان و بارداری سریع

ساخت وبلاگ

مسئله‌ی نازایی برای زوج‌هایی که قصد فرزندآوری دارند، می‌تواند چالش بزرگی باشد. عدم توانایی برای داشتن فرزند ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کرده و گاهی باعث ایجاد بحران و مشکلات جدی در زندگی زناشویی شده است. طبق آمار حدود 15% از زوج‌ها با مشکل نازایی دست و پنجه نرم می‌کنند که درصد قابل توجهی از آن به علت نازایی در مردان است.

نازایی چیست؟

اگر یک زوج پس از یک سال رابطه جنسی مکرر بدون استفاده از روش‌های جلوگیری موفق به بارداری نشوند، نازا محسوب می‌شوند. امروزه با پیشرفت علم پزشکی می‌دانیم که این مشکل قابل حل است و برای خانواده‌ها این امکان وجود دارد که با روش‌های درمانی برای داشتن فرزند در آینده امیدوار باشند.

قبل از هر چیز پیشنهاد ما این است که با پاسخ دادن به سوالات لینک زیر، شرایط خود را بسنجید و ببینید که آیا واقعا نازا هستید یا نه.

تحلیل شرایط

نازایی در مردان چقدر شایع است؟

مسئله‌ی نازایی حدود 15 درصد از زوج ها را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می دهد. حدود 20 تا 30 درصد از موارد نازایی تنها به علت نازایی در مردان، حدود 30 درصد موارد به علت ترکیبی از عوامل زنانه و مردانه، و حدود 40 تا 50 درصد مربوط به زنان است. در کل می ‌توانیم بگوییم حدود 50 درصد از این مشکلات مرتبط به نازایی در مردان می‌باشد.

علل نازایی در مردان

علل نازایی در مردان

مهم‌ترین علل و دلایل نازایی در مردان

نازایی در مردان معمولاً ناشی از مشکلات اسپرم‌سازی است. این مسئله می‌تواند به دلیل مشکلات هورمونی، عملکرد ضعیف بیضه‌ها یا انسداد در دستگاه ادراری_تناسلی مردان باشد.

  • مشکلات ژنتیکی، بیماری واریکسول، التهاب یا آسیب بیضه، عملکرد غیر طبیعی هورمونی به دلیل ژنتیک، عفونت، تومور سرطانی یا غیر سرطانی یا در نتیجه جراحی، تستوسترون درمانی، مصرف مواد مخدر، چاقی، و استفاده از برخی داروها می‌توانند باعث کاهش میزان تولید اسپرم در بیضه‌ها شوند.

از بین این موارد یکی مهم‌ترین و شایع‌ترین علت نازایی در مردان بیماری واریکسول است که مربوط به عملکرد بیضه‌هاست. واریکسول در اصل واریسِ بیضه‌هاست، یعنی همان غده‌هایی که اسپرم و تستوسترون می‌سازند. واریکسول باعث ایجاد مشکل در حرکت اسپرم‌ها و کاهش تعداد آن‌ها می‌شود.

  • عواملی مانند بالا رفتن سن، عوامل ژنتیکی، و عفونت یا التهاب در دستگاه ادراری_تناسلی می‌توانند باعث اختلال در عملکرد اسپرم شوند.
  • ناهنجاری‌های مادرزادی که منجر به عدم رشد برخی از قسمت‌های دستگاه تناسلی مردان می شوند، همچنین زخم یا آسیب‌های تصادفیِ بیضه باعث انسداد در سیستم تولید مثل مردان می‌شوند.
  • مشکلات انزال و اختلال نعوظ نیز می‌تواند از دلایل نازایی در مردان باشد.
  • عواملی مانند مصرف الکل و دخانیات نیز احتمال نازایی را افزایش می‌دهند، همچنین ورزش‌های سنگین یا فعالیت‌هایی که ممکن است دمای بیضه‌ها را بیش از اندازه بالا ببرد.

تاثیر تغذیه بر نازایی در مردان

داشتن یک سبک زندگی سالم در تمامی بخش‌های زندگی ما اثرگذار خواهد بود. تغذیه سالم، ورزش، دوری از تنش و اضطراب، خواب به موقع و استراحت کافی، و ترک عادت‌هایی مانند سیگار کشیدن یا مصرف الکل به ما کمک می‌کند زندگی بهتر و بدن سالم‌تری داشته باشیم و کمتر با بیماری‌ها یا مسائلی مانند نازایی رو به رو شویم. در نتیجه واضح است که رژیم غذایی سالم نیز با افزایش کیفیت عملکرد اسپرم و کاهش خطر ناهنجاری در پارامترهایی مانند تعداد، غلظت، و تحرک اسپرم مرتبط است. و همانطور که پیشتر اشاره کردیم چاقی می‌تواند احتمال نازایی را افزایش دهد. بنابراین، تغذیه یکی از عوامل اثرگذار و مهم بر مسئله‌ی نازایی می‌باشد.

علائم نازایی در مردان

علائمی را که ممکن است به علت مشکل نازایی مشاهده کنید، در ادامه را بررسی می‌کنیم:

علائم به وجود آمده به علت آسیب دیدن بیضه‌ها:

  • درد و تورم در بیضه‌ها
  • سیاهرگ‌های برجسته در بیضه‌ها

علائم مشکل در غده پروستات یا مجاری انتقال اسپرم:

  • مشاهده‌ی خون در منی
  • درد در هنگام انزال
  • مشکل در انزال هنگام رابطه جنسی

علائم پایین بودن میزان هورمون:

  • مشکل در ایجاد یا حفظ نعوظ
  • تغییر در خلق و خو
  • خستگی بیش از اندازه
  • مشکلات تمرکز
  • افزایش وزن
  • میل جنسی کمتر از حد معمول
  • کاهش موهای صورت

کدر بودن رنگ ادرار پس از رابطه‌ی جنسی نیز می‌تواند یکی از علائم نازایی باشد.

تشخیص نازایی در مردان

برای تعیین علت نازایی، پزشک متخصص پس از بررسی پیشینه‌ی پزشکی شما، معمولاً آزمایش مایع منی یا آزمایش خون را برای اندازه گیری سطح هورمون‌ها و تشخیص سلامت اسپرم‌ها تجویز می کند. ممکن است برای مشاهده ساختار بیضه‌ها و بررسی وضعیت رگ‌ها نیاز به انجام آزمایش سونوگرافی باشد.

راه‌های درمان نازایی در مردان

پس از تشخیص نازایی و مشخص شدن علت آن، پزشک متخصص روش مناسب را برای درمان نازایی اشخاص تجویز می‌کند. گزینه‌های متفاوتی برای درمان نازایی وجود دارد که مهم‌ترین روش‌ها را در ادامه خواهید خواند:

  • دارو: اگر میزان تستوسترون شما پایین باشد ، ممکن است نیاز به هورمون درمانی داشته باشید. برای این کار پزشک متخصص تزریق داروهایی را برای بهبود باروری شما پیشنهاد می‌کند که بدن شما را به تولید تستوسترون و تولید اسپرم تحریک می کنند. ممکن است برای مشکلات نعوظ و انزال نیز نیاز به مصرف دارو داشته باشید.
  • عمل جراحی: ممکن است برای رفع انسداد لوله‌هایی که اسپرم را از بیضه‌ها به آلت تناسلی شما می‌برد، نیاز به عمل جراحی داشته باشید. اگر وازکتومی (جراحی برای جلوگیری از ورود اسپرم به مایع منی) انجام داده‌اید، ممکن است لازم باشد وازکتومی معکوس انجام شود. اگر واریکوسل دارید و دلیل دیگری برای نازایی شما وجود ندارد، پزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد دهد.
  • کمک باروری: اگر درمان‌های دیگر برای شما نتیجه بخش نبوده یا مناسب نیستند، پزشک ممکن است کمک باروری را توصیه کند. کمک باروری به معنای لقاح مصنوعی یا آزمایشگاهی‌ست. نوع کمک باروری‌ای که برای شما مناسب است توسط پزشک تعیین می‌شود.

جمع بندی

مسئله‌ی مهم نازایی در مردان که می‌تواند علت‌های مختلفی داشته باشد، عموما به دلیل کم بودن تعداد اسپرم، عملکرد ضعیف آن‌ها، و یا انسداد مجاری دستگاه تناسلی مردان به وجود می‌آید. روش‌هایی مانند مصرف دارو و جراحی می‌تواند برای درمان نازایی در مردان مفید واقع شوند. با انتخاب سبک زندگی سالم و تغذیه‌ی مناسب می‌توانید از بروز مشکلات نازایی جلوگیری کنید.

منبع: healthymale

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

تبریک سال ۱۴۰۰ + اس ام اس، متن و عکس...
ما را در سایت تبریک سال ۱۴۰۰ + اس ام اس، متن و عکس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد جواد عظیم بازدید : 153 تاريخ : چهارشنبه 23 شهريور 1401 ساعت: 21:40