بواسیر خونی چیست؟علائم هموروئید خونی+روش درمان

ساخت وبلاگ

هموروئید خونی یا بواسیر خونی نوعی از انواع مختلف این بیماری بوده که در اثر خونی شدن عروق متورم به وجود می آید. در این مطلب به طور کامل به بررسی عوامل ابتلا به این بیماری، نشانه های آن و انواع روشهای درمان بواسیر پرداخته ایم.

هموروئید خونی چیست؟

بواسیر که با نام علمی هموروئید Hemorrhoid هم شناخته می شود از شایع ترین بیماری های مقعدی و نشیمنگاهی است که افراد در هر سنی می توانند به آن دچار شوند.

در مسیر دهانه مقعد رگ های خونی فراوانی قرار گرفته اند و درصورت تورم، التهاب و یا پارگی این رگ ها بیماری بواسیر یا هموروئید بوجود می آید.

بواسیر خونی نوعی از هموروئید است که بیمار با خونریزی زیادتری نسبت به انواع دیگر این بیماری مواجه است و به دنبال اجابت مزاج یا گاهی در مواقع عادی با خونریزی زیادی از همراه است. این نوع از بیماری می تواند بسیار خطرناک باشد و بیمار را در معرض کم خونی و فقر آهن قرار دهد ازاین رو بیمار باید سریعا تحت درمان فوری درد بواسیر قرار بگیرد.

بواسیر درجات مختلفی دارد و بسته به میزان آسیبی که به رگ ها وارد شده است و میزان و شدت علائم هموروئید می توان درجات آن را تعیین کرد. گاهی بواسیر در حد بسیار خفیف است و بیمار هیچگونه علائم و نشانه های خاصی مبنی بر درد، سوزش و خونریزی احساس نمی کند. اما گاهی میزان و شدت آسیبی که به رگها وارد شده است بسیار بالاست و علائم و نشانه های زیادی برای بیمار به وجود می آید که خونریزی از بارز ترین آنهاست.

تصویر بواسیر داخلی و خارجی
تصویر انتهای روده و بواسیر داخلی و خارجی

بطور کلی بواسیر دو نوع است:

  1. بواسیر داخلی
    این نوع بواسیر در نواحی داخلی مقعد و در ۴ سانتی متر انتهایی روده بزرگ اتفاق میفتد. این نوع بواسیر علائم و نشانه های کمتری دارد و معمولا خونریزی آن از نوع داخلی است که بیمار در اغلب موارد متوجه آن نمی شود.
  2. بواسیر خارجی
    در اطراف دهانه مقعد بوجود می آید. در این نوع بواسیر مویرگ ها و رگ های قسمت خارجی مقعد دچار آسیب و کشیدگی می شوند. بیرون زدگی و خونریزی از شایع ترین علائم این نوع از این بیماری است. در این حالت از بواسیر بیمار با درد بیشتری مواجه خواهد شد.

بیشتر بخوانید: معرفی بواسیر یا هموروئید خارجی، داخلی و ترومبوزه

در هر دو حالت خون میتواند درون رگ ها لخته شده که به آن بواسیر ترومبوز گفته میشود که باعث درد و التهاب شدید شده و در صورت عدم رسیدگی منجر به پارگی رگ و خونریزی شود.

چرا بواسیر خونریزی می کند؟

بواسیر خونی زمانی به وجود می آید که رگ های ناحیه ی مقعد در اثر فشار و کشش شدید دچار آسیب و پارگی شدیدی شده اند و خونریزی به وجود آمده است.
این می تواند هم در بواسیر داخلی و هم در نوع خارجی آن رخ دهد. در بعضی موارد ، بواسیر ترومبوز شده در صورت پر شدن بیش از حد می ترکید و باعث خونریزی می شود.

بواسیر خونی عمدتا دارای خونی به رنگ روشن و مایل به صورتی است؛ چرا که این خون از انتهایی ترین قسمت روده و مقعد خارج شده است.

عوامل متعددی از جمله یبوست، فشار هنگام دفع مدفوع، نشستن های طولانی و سایر موارد باعث بوجود آمدن این بیماری میشود.
یکی از عواملی که در ایجاد بیماری بواسیر به عنوان یک عامل مهم شناخته شده است یبوست است. در هنگام یبوست اجابت مزاج به سختی صورت می گیرد. از این رو خروج مدفوع سخت و سفت می تواند فشار زیادی را به رگ های دیواره ی مقعد وارد کند و آنها را در معرض کشش شدید قرار می دهد. به همین دلیل رگ ها دچار آسیب و التهاب می شوند.

خونریزی هموروئید نشانه چیست؟

هنگامی که بیماری هموروئید به حدی پیشرفت کرده که باعث خونریزی میشود، نشانه آخرین مراحل بیماری است و هشداری جهت رسیدگی و درمان آن است.

کم خونی و فقر آهن و ابتلا به دیگر بیماری ها از دلایل خطرناک این بیماری هستند

علائم ونشانه های بواسیر خونی چیست؟

بیماری بواسیر از بیماری هایی علائم و نشانه های آن به راحتی قابل تشخیص است. اما آیا هر خونریزی از مقعد نشانه بواسیر یا هموروئید می باشد؟؟؟ باید بگوییم که سایر بیماری های گوارشی و مقعدی هم تا حد زیادی علائم و نشانه هایی مشابه با بیماری بواسیر دارند از جمله بیماری سرطان روده.
از این رو بهتر است که در هنگام مشاهده ی هرگونه علامتی برای تشخیص و بررسی دقیق تر به پزشک متخصص مراجعه کنید.

  • دفع خون روشن به همراه دفع مدفوع یا پس از آن که می تواند به صورت بسیار خفیف باشد و گاها در مواردی بسیار شدید است. این خون به صورت جداگانه و به همراه مدفوع خارج می شود.
  • احساس درد مقعد که در هنگام اجابت مزاج می تواند شدت آن بیشتر شود.
  • احساس سوزش و خارش در ناحیه ی مقعد
  • وجود التهاب و تورم در اطراف ناحیه ی مقعد
  • وجود زائده ها و بیرون زدگی های گوشتی در اطراف ناحیه ی مقعد
  • ترشح مخاط
  • خروج مواد لزج و چسبنده ی بی رنگ به هنگام دفع مدفوع
  • احساس دفع ناکامل مدفوع

بواسیرخونی در دوران بارداری

در دوران بارداری بخصوص بعد از ۶ ماهگی اکثر خانم ها دچار یبوست می شوند که از مهمترین دلایل این بیماری می باشد.
یکی دیگر از دلایل رشد کودک و فشار به رگ های پشت رحم می باشد.

تصویر هموروئید خونی در بارداری
بواسیر یا هموروئید خونی در دوران بارداری


در دوران بارداری در صورتیکه بواسیر گرفتید و خونریزی نداشته باشد، میتوانید تا تولد کودک صبر کرده و سپس در صورت عدم بهبود به دکتر مراجعه نمائید ولی اگر خونریزی داشته باشید حتما بصورت اورژانسی می بایست به پزشک مراجعه کنید.

بیشتربخوانید: هموروئید در بارداری

ابتلا به بواسیر خونی میتواند مادر و فرزند را در معرض خطر ابتلا به کم خونی قرار داده و مشکلات جدی به همراه آورد.

خونریزی بواسیر چند روز طول میکشد؟

در صورتیکه آسیب جدی نباشد، می بایست خونریزی کم بوده و حداکثر تا یک هفته ترمیم شود. ولی بطور معمول هنگامی که رگ پاره میشود و بعلت دفع مدفوع و نشستن و بلند شدن تحت فشار می باشد، امکان ترمیم و جوش خوردن آن به صفر می رسد. در صورتیکه بعد از یک هفته همچنان خونریزی ادامه داشت حتما به پزشک معالج خود مراجعه نمائید.

آیا بواسیر خونی خطرناک است؟

با توجه به اینکه مشاهده خون یک هشدار و علامت خطر است و خونریزی از مقعد دلایل مختلف دارد، مانند سرطان و بیماری های التهابی روده که بیماری های خطرناکی هستند. پس بهتر است خونریزی از مقعد و مشاهده خون در مدفوع خود را جدی گرفته و جهت تشخیص، معاینه و درمان اقدامات لازم را انجام دهید.

تماس با ایران کلینیک

در صورت مشاهده علائم ناشی از بواسیر خونی، جهت مشاوره و دریافت وقت معاینه تماس بگیرید.

در چه شرایطی باید به پزشک مراجعه کنیم ؟

در صورت دارا بودن شرایط زیر به پزشک متخصص بواسیر مراجعه کنید.

  • خونریزی مکرر رکتوم برای اولین بار
  • خونریزی شدید از رکتوم
  • خونریزی رکتال که به مراقبت های خانگی پاسخ نمی دهد.
  • تجربه علائم بواسیر مانند درد، فشار، خارش، و سوزش، که بعد از چند روز به مراقبت های خانگی پاسخ نمی دهد.
  • علائم بواسیر همراه با علائم دیگر مانند تب، کاهش وزن، درد شکمی یا تغییر عادت های روده ای وجود دارد.
پزشک ( دکتر ) متخصص بیماری های بواسیر ( هموروئید )، شقاق، فیستول و کیست مویی

بیماری های مشابه بواسیر خونی

برای تشخیص علت اصلی عارضه و علائمی که ایجاد شده است، پزشک از تشخیص افتراقی استفاده می نماید. برای این منظور لازم به آشنایی با بیماری هایی است که علائمی مشابه با هموروئید خونی دارند. برخی از این بیماری ها به این شرح است:

  • سرطان روده و رکتوم : این سرطان اغلب در روده بزرگ و رکتوم ایجاد شده و علائمی مشابه با بواسیرخونی ایجاد می کند. این بیماری قبل از ۴۰ سالگی نادر است و علائمی از جمله خونریزی، ناراحتی، تغییرات عادات روده ای، درد شکم، کاهش وزن و … ایجاد می کند.
  • بیماری التهابی روده (IBD) : بیماری های التهابی روده شامل کرون و کولیت است. التهاب روده،خونریزی، ناراحتی رکتوم، التهاب، اسهال، کاهش وزن و تب را ایجاد می نماید. بیماری های التهابی مزمن هستند و اغلب بزرگسالان جوان را درگیر می کند.
  • شقاق : شقاق ایجاد ترک در دیواره خارجی مقعد است که علائمی مشابه با بواسیرخونی را ایجاد می کند. شقاق موجب درد، سوزش و خونریزی می شود و عامل آن اغلب یبوست شناخته می شود. این بیماری ممکن است در هر سنی رخ دهد و اغلب با شیوه های خانگی درمان می شود.
  • خارش مقعد : خارش مقعد یک نوع درماتیت موضعی است. در این حالت فرد سوزش و خارش شدیدی را تجربه میکند. این مشکل می تواند به علت رطوبت بیش از حد و یا حساسیت غذایی ایجاد شود.
  • زگیل مقعد یا تناسلی : زگیل یکی از بیماری های مقاربتی (STD) است. این بیماری می تواند در ناحیه مقعد ایجاد شود و علائمی مانند درد و خونریزی را ایجاد کند. زگیل تناسلی به واسطه ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شود و باید درمان شود زیرا رشد و افزایش آن شانس ابتلا به سرطان رکتوم را افزایش می دهد. دیگر STD ها، از جمله کلامیدیا و گنوره، همچنین می توانند در ناحیه مقعد ایجاد شوند و نشانه های تحریک و خونریزی را ایجاد کنند.

مطالعه بیشتر: زگیل مقعدی

چگونه بواسیر خونی را درمان کنیم؟

بواسیر خونی به علت اینکه باعث از دست رفتن خون زیادی می شود می تواند خطرات و مشکلات زیادی را به همراه خود داشته باشد از این رو درمان خونریزی بواسیر از اهمیت زیادی برخوردار است.

برای درمان بواسیر خونی روش ها و تکنیک های متعددی وجود دارد. در یک تقسیم بندی کلی روش های خانگی و روش های پزشکی از مهم ترین روشهای شناخته شده برای درمان خونریزی بواسیر شناخته می شوند .
ولی از آنجایی که بواسیر خونی درجه ی پیشرفته تری از این بیماری بوده؛ ممکن است روش خانگی پاسخ لازم را به دنبال نداشته باشند و با شکست مواجه شوند. از همین رو شیوه های پزشکی برای قطع خونریزی موثرتر و قطعی ترند.

در میان روش های پزشکی موثرترین و قطعی ترین روش، درمان با لیزر است که بیشترین میزان موفقیت را به همراه دارد.

شیوه های های پزشکی بواسیر شامل موارد زیر است:

  • روشهای دارویی
  • شیوه درمان بواسیر خونی با لیزر
  • روش عمل جراحی

درمان بواسیر خونی با لیزر

در این روش با توجه به استفاده از لیزر رگ های پاره شده سوزانده میشود و معمولا تا ۴۸ ساعت بعد از عمل خونریزی کاملا قطع و بیماری درمان میشود. این عمل بصورت سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی می باشد و در زمانی حدود ۳۰ دقیقه عمل پایان می یابد و یکی از مزایای استفاده از لیزر دوران نقاهت کوتاه آن است که فرد پس از عمل میتواند به منزل بازگردد و نیاز به بستری مانند عمل جراحی نمی باشد

مطلب مرتبط : هزینه درمان بواسیر با لیزر و عمل جراحی

دلیل خونریزی بعد از عمل لیزر هموروئید چیست؟

معمولا بعد از عمل با لیزر یکسری خون آبه و لخته خون حاصل از عمل در دیواره انتهایی روده باقی می ماند که با چند سری اجابت مزاج خارج می شود.

بهترین داروی بواسیر خونی

تا به امروز داروی موثر و قطعی که بتواند به عنوان درمان قطعی بواسیر جایگزین سایر روش ها شود کشف نشده است ولی برای بیمارانی که بیماری آنها در مرحله ی اولیه قرار دارد و هنوز علائم و نشانه های آن پیشرفت زیادی نکرده است می توان با یک سری دارو برای بواسیر از میزان علائم و نشانه های بیماری آنها کاست .

این داروها شامل موارد زیر است :

  • آنتی بیوتیک
  • مسکن ها
  • پماد آنتی هموروئید
  • شیاف آنتی هموروئید
  • برخی دیگر از پماد های کاهش درد
  • ضد التهاب ها
  • ملین

البته این نکته را به یاد داشته باشید هیچ کدام از داروهای فوق در بهبود قطعی بیماری هموروئید خونی نقشی ندارند و صرفا نقش کاهش دهندگی علائم آن هم به طور موقت را دارند.

طب سنتی

در طب سنتی روش های متعددی برای درمان بواسیرخونی ذکر شده است. هدف از ارائه ی این روش ها، بهبودی سریع تر بیمار و عدم نیاز به مداخلات پزشکی است. بسیاری از افراد تمایل ندارند که بدن خود را به تیغ جراح بسپارند. از طرفی همه ی ما می دانیم که عمل جراحی بواسیر یکی از سخت ترین و دشوارترین عمل هاست که در کنار عوارض متعددی که بعد عمل جراحی برای بیمار به وجود می آورد با درد و خونریزی زیادی همراه است. در موارد زیادی هم بیماران پس از انجام عمل جراحی بواسیر شاهد بازگشت این بیماری بوده اند و رضایت چندانی از آن نداشته اند. هزینه های بالای جراحی هم بسیاری از افراد را از انجام آن منصرف می کند.

لیزربا اینکه از قطعی ترین و موثرترین روش های درمان این بیماری است ولی هزینه ی بالاتری نسبت به طب سنتی دارد و به همین دلیل بسیاری از افراد زمانی که به بیماری بواسیر متوجه می شوند ابتدا به روش های طب سنتی روی می آورند.

اثربخشی بالا و بی ضرر بودن بسیاری از روش های طب سنتی بارها مورد تاکید اطبای طب سنتی قرار گرفته است و حتی حکیم بزرگ ابن سینا هم در موارد زیادی به آن اشاراتی داشته است.

شاید نتایجی که از طب سنتی گرفته می شود در طولانی مدت به دست بیاید و گاها در موارد زیادی هم این خط درمانی با شکست مواجه می شود ولی بزرگ ترین مزیتی که روش های طب سنتی دارند بی عارضه بودن و بی خطر بودن این روش هاست که به سلامتی شما هیچ آسیبی نمی زند و باعث پیشرفت بیماری شما نخواهد شد.

طب سنتی طیف وسیعی از روش ها، اقدام ها و توصیه ها را در بر می گیرد که از نوع تغذیه تا سبک زندگی شما را شامل خواهد شد. در ادامه با انواع روش های طب سنتی که برای درمان بواسیرخونی معرفی شده است آشنا خواهیم شد.

روش خانگی

تصویر روش خانگی بواسیر خونی

شیوه های خانگی متعددی برای درمان بیماری هموروئید خونی وجود دارد. بسیاری از این روش ها را به آسانی می توان در منزل انجام داد. این روش های درمانی در کاهش علائم و نشانه های بواسیر موثرند و می توانند تا حد زیادی در روند بهبودی بیمار و همچنین در راستای پیشگیری از بواسیر خونی مفید باشند.

  • نوشیدن آب فراوان در طول روز به میزان ۸ الی ۹ لیوان
  • انتخاب رژیم غذایی سرشار از فیبر مثل میوه ها و سبزیجات تازه
  • نشستن در ظرف آب گرم و نمک برای مدت ۲۰ دقیقه برای ۳ الی ۴ بار در طول روز
  • استفاده از توالت فرنگی و پرهیز از نشستن های طولانی مدت و زور زدن
  • انجام ورزش و پیاده روی های منظم روزانه
  • پرهیز از مصرف  نوشیدنی های الکلی و مواد مخدر
  • پرهیز از مصرف مواد کافئین دار
  • پرهیز از نشستن و ایستادن برای مدت زمان طولانی
  • استفاده از کیسه ی یخ برای تسکین درد و خونریزی های مقعدی
  • درمان سریع اسهال و یبوست
  • حفظ تناسب وزن

سوالات متداول پیرامون بواسیر خونی

نوشته بواسیر خونی چیست؟علائم هموروئید خونی+روش درمان اولین بار در ایران کلینیک پدیدار شد.

تبریک سال ۱۴۰۰ + اس ام اس، متن و عکس...
ما را در سایت تبریک سال ۱۴۰۰ + اس ام اس، متن و عکس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد جواد عظیم بازدید : 160 تاريخ : سه شنبه 17 آبان 1401 ساعت: 13:49