کوددهی درختان میوه

ساخت وبلاگ

درختان میوه مانند سایر گیاهان به 16 عنصر ضروری نیاز دارند؛ اما برای رشد، بیشتر از عناصر غذایی ماکرو(نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم و گوگرد) موجود در خاک مصرف می کنند. جایگزین کردن عناصر جذب شده به طور مرتب از افت محصول جلوگیری می کند. این جایگزینی باید با توجه به سن، نوع و فصل رویش درختان انجام شود. رعایت اصول کوددهی درختان میوه باعث تولید محصول باکیفیت و با بازارپسندی بیشتر می شود.

زمان کوددهی درختان میوه:

بهترین زمان برای کوددهی درختان میوه فصل بهار است. در این هنگام درختان در حال جوانه زدن هستند و برای بیدار شدن از خواب زمستانه به مواد غذایی بیشتری نیاز دارند. در مورد نهال ها، کوددهی باید به گونه ای انجام شود که به گسترش ریشه و استقرار آن در محل جدید کمک کند.

در این مقاله از کشاورزباشی با ما همراه باشید تا شما را با اصول مهم کوددهی درختان میوه آشنا کنیم.

کوددهی درختان میوه در زمان کاشت:

هنگامی که درخت میوه در باغ کاشته می شود، اولویت با افزایش ریشه دهی و کمک به استقرار آن است. در این زمان باید از کودهایی با درصد فسفر بالاتر(کود فسفر بالا) استفاده کرد. در کنار استفاده از این کودها باید رطوبت مورد نیاز نهال نیز تامین شود تا رشد آن دچار مشکل نشود.

متخصصان کشاورزی توصیه می کنند که در هنگام کاشت نهال در ته چاله حفر شده مقداری کود حاوی فسفر و پتاسیم ریخته  و از اضافه کردن کود نیتروژنه خودداری کنید. در صورت مصرف کود ازت در زمستان به دلیل حرکت سریع آن در خاک ممکن است قبل از بیدار شدن درخت و مصرف توسط ریشه این عنصر شسته شود و از دسترس ریشه خارج گردد.

فسفر در خاک حرکت کندی دارد و باید در تماس با ریشه ها قرار گیرد تا جذب بهتری داشته باشد. کود پتاس معمولا رفتاری ما بین فسفر و ازت داشته و حرکت نسبتا خوبی در خاک دارد، نه به اندازه ی فسفر در خاک کند بوده و نه به سرعت نیتروژن در خاک حرکت میکند، به همین دلیل پتاسیم را میتوان به راحتی در طول فصل رشد با توجه به نیاز گیاه مصرف کرد. بعد از اطمینان از استقرار نهال و گسترش سیستم ریشه ای(بعد از سال دوم)، می توان برای تامین نیتروژن مورد نیاز با توجه به سن و گونه ی نهال، مقدار مشخصی کود نیتروژنه را همراه آبیاری مصرف کرد.

برای دادن کود نیتروژنه به درختان میوه با استفاده از سولفات آمونیوم، یک فرمول کلی وجود دارد. طبق این فرمول شما می‌ توانید سن درخت را در در عدد 56.6 ضرب کرده و حاصل را بر عدد 1000 تقسیم کنید. بنابراین مقدار کود سولفات آمونیوم مورد نیاز برای هر درخت مشخص می‌ شود.

معمولا در اکثر درختان میوه تا دو سال اول بعد از کاشت، باید برای گسترش ریشه و حفاظت از نهال تلاش کرد. بعد از دو سال می توان برنامه کوددهی را روی رشد رویشی، افزایش سبزینگی و شاخه های درخت متمرکز کرد.

در طی دو سال اول بهتر است از کود آلی یا کمپوست برای تغذیه نهال استفاده شود. این کود باید در نزدیکی درخت(فاصله از درخت به مقدار کود و نوع آن بستگی دارد) قرار گیرد. آزاد کردن تدریجی عناصر غذایی، بهبود ساختمان خاک و افزایش میکرو ارگانیسم های مفید خاک از مهم ترین مزایای این کودها هستند.

افزایش جمعیت میکرو ارگانیسم های مفید خاک باعث می شود که ریشه ها با آنها سازگار شوند و با استفاده از آنزیم هایی که آنها به داخل خاک ترشح می کنند، عناصر غذایی را بهتر جذب کنند. این موضوع به خصوص در خاک های آهکی ایران می تواند بر بهبود جذب عناصر توسط نهال، بسیار موثر باشد.

کوددهی درختان میوه

نحوه کوددهی درختان میوه در پاییز:

معمولا باغداران سنتی در استفاده از کودهای شیمیایی زیاده روی می کنند. این موضوع باعث رشد بی رویه علف های هرز در باغ می شود. این علف های هرز باعث گسترش آفات مختلف در باغ می شوند؛ بنابراین رعایت اصول کوددهی درختان میوه از گسترش آفات و بیماری ها نیز جلوگیری می کند.

یکی از روش ها برای کوددهی درختان میوه استفاده از روش چالکود در درختان می باشد. چالکود درختان معمولا اواخر پاییز تا اواسط زمستان صورت می گیرد.

چال کود زمستانه نیز از مهم ترین زمان های کود دهی درختان میوه است. با توجه به سن، نوع درخت و میزان کمبود عناصر موجود در خاک، برنامه ی کودی مشخص می شود. کوددهی درختان میوه باید قبل از شروع فصل پاییز متوقف شود. این موضوع مخصوصا در مناطق سردسیری اهمیت زیادی دارد.

ادامه برنامه کوددهی درختان میوه تا زمان نزدیک شدن به فصل سرما، ممکن است احتمال سرمازدگی را بیشتر کند. البته کوددهی نیترات کلسیم در زمان آخرین آبیاری اهمیت زیادی دارد، زیرا به تشکیل جوانه ها و شاخه ها در سال آینده کمک زیادی می کند. از اواخر پاییز تا قبل از شدن جوانه ها زمان بسیار خوبی برای چال کود درختان می باشد.

استفاده از کود ازت در کوددهی درختان میوه:

نکته مهم دیگر در مورد کوددهی درختان میوه، توجه به روش استفاده از کودهای نیتروزنه است. آبشویی این کودها زیاد است و استفاده یک‌باره و بدون برنامه آن‌ها علاوه بر آلودگی خاک، باعث تحریک رشد رویشی و کاهش کیفیت میوه‌ها می‌ شود.

شما می توانید با اندازه گیری میزان رشد رویشی درختان خود از کافی بودن میزان کود نیتروژن کاربردی مطمئن شوید. طبق تجربه اگر درختان شما سنی کم تر از 8 سال دارند و رشد شاخه های آنها هرسال کمتر از 30.5 سانتی متر است مقدار نیتروژن کاربردی شما، کمتر از نیاز درخت است.

به صورت یک اصل کلی اگر درختان با سن کمتر از هشت سال، سالیانه رشدی شاخه ای بین 30/5 تا 40 سانتی متر داشته باشند، کود نیتروژنه کاربردی برای آنها مناسب است. رشد سالانه بیشتر از 46 سانتی متر نشانه زیاده روی در استفاده از این کودهاست و ممکن است به جوانه زنی و تشکیل میوه آسیب وارد کند.

استفاده از کود نیتروژنه باعث افزایش مقدار آب بافت های درخت می شود. این آب اضافه حشرات را به سمت درخت جذب می کند؛ پس برای داشتن درختان سالم باید در مصرف کودهای نیتروژنه دقت زیادی به خرج داد.

کوددهی درختان میوه

کوددهی درختان میوه برای برطرف کردن کمبود عناصر غذایی

اگر کوددهی بر اساس آزمایش خاک انجام شود و رسیدگی‌های لازم از درختان صورت گیرد، به ندرت دچار کمبود عناصر غذایی می شوند. کمبود عناصر غذایی در مراحل اولیه نشانه بارزی ندارد و ممکن است تنها به کاهش نامحسوس کیفیت و کمیت محصول ختم شود؛ اما در مراحل پیشرفته تر، خود را با بدشکلی میوه ها، کاهش کمیت و کیفیت چشمگیر محصول نشان می دهد.

کمبود عناصر غذایی در باغات میوه، توسط آزمون برگی مشخص می شود. کشاورزان می توانند در صورت شک کردن به کمبود یکی از عناصر غذایی و قبل از حاد شدن مشکل، این آزمون را انجام دهند. کارشناسان تغذیه گیاه در صورت وجود کمبود، میزان و روش کوددهی اصولی به درختان را به باغدار آموزش می دهند. معمولا برای رفع کمبود عناصر غذایی در باغات میوه از محلول پاشی برگی یا کود آبیاری استفاده می شود.

کوددهی درختان میوه

امیدواریم با استفاده از راهنمایی های اصول کوددهی درختان میوه بتوانید باغ خود را مدیریت کنید؛ اما به خاطر داشته باشید برای داشتن برنامه کوددهی دقیق تر بهتر است با یک مشاوره تغذیه یا کارشناس باغداری نیز مشورت کنید.

3.9/5 - (17 امتیاز)

تبریک سال ۱۴۰۰ + اس ام اس، متن و عکس...
ما را در سایت تبریک سال ۱۴۰۰ + اس ام اس، متن و عکس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد جواد عظیم بازدید : 126 تاريخ : يکشنبه 30 بهمن 1401 ساعت: 1:07