فرق علاقه و استعداد

ساخت وبلاگ

خیلی از افراد ممکن است مقوله استعداد و علاقه را یکی بدانند و گاها این دو را بجای یکدیگر استفاده کنند.اما باید بدانید که این دو موضوع تعاریف و دسته بندی های متفاوتی دارند و هر کدامشان برای موفقیت انسان تاثیر جداگانه ای دارند.گاهی پیش میاید که انسان به موضوعی علاقه دارد ولی استعدادی در آن موضوع ندارد و گاهی نیز باالعکس آن اتفاق میافتد.ما در این مقاله به تعریف این دو مسئله میپردازیم و توضیح میدهیم که فرق علاقه و استعداد در چیست و کدام یک از اهمیت بیشتری برخوردار است.پس تا پایان همراه ما باشید.

آنچه در این مقاله می خوانید

استعداد چیست؟

قبل از هر چیز خوب است که بدانیم تعریف استعداد و علاقه چیست تا بعد، تفاوت های آنها را بهتر متوجه شویم. بدون شک داشتن استعداد در کاری ما را برای به موفقیت رسیدن در آن بسیار کمک میکند و مسیر را برای ما هموار میسازد.اما واقعا استعداد چیست؟ آیا تعریف دقیق و جامعی از آن وجود دارد؟

ما در مقاله استعداد چیست به صورت مفصل در مورد تعریف و ویژگی های استعداد صحبت کردیم و اگر بخواهیم تعریف استعداد را به صورت خلاصه بیان کنیم میتوانیم این گونه بگوییم که:

استعداد یعنی یادگیری و پرورش یک مهارت با صرف انرژی و زمان کمتر

در واقع میتوان گفت استعداد یعنی داشتن پیش زمینه و شرایط مناسب برای رشد یک مهارت.همانند یک خاک حاصل خیز که استعداد داشتن گیاهان متنوع را داراست.

در ادامه بخوانید: تفاوت استعداد و مهارت

استعداد چیست؟
استعداد چیست؟

علاقه چیست؟

علاقه واژه ای است که در روزمره زیاد استعمال میشود و شاید خیلی از ما بتوانیم تعریفی از آن را بیان کنیم.اما اگر بخواهیم تعریفی دقیق تر از علاقه بگوییم،میتوانیم این گونه بیان بداریم که:

علاقه یعنی میل باطنی به یک موضوع به طوری که ما را به سمت خود جذب کند

در مقاله پیدا کردن علاقه ما به طور مفصل تری به موضوع علاقه پرداخته ایم که اگر دوست دارید مطالب بیشتری در این زمینه بخوانید،توصیه میکنیم آن مقاله را مطالعه نمایید.

علاقه چیست؟
علاقه چیست؟

فرق علاق و استعداد در چیست؟

حالا که با تعریف علاقه و استعداد آشنا شدید وقت آن است که به بیان تفاوت های این دو مقوله بپردازیم.اگر به تعریف علاقه و استعداد توجه و دقت کرده باشید مطمئنا خودتان فرق این دو را باهم میتوانید متوجه شوید.اما اگر بخواهیم این تفاوت ها را به صورتدقیق تر بیان کنیم، میتوانیم موارد زیر را برشماریم:

تفاوت اول استعداد و علاقه

طبق تعریفی که ما از علاقه و استعداد کردیم میتوان اولین تفاوت این دو را در جذابیت و میل و رغبت دانست.در علاقه جذب و کشش همیشه وجود دارد و اصلا علاقه با آن شناخته میشود ولی ممکن است در استعداد جذب و کششی نباشد و شاید فرد اصلا به وجود آن آگاه نباشد.

فرق دوم

در تعریف استعداد گفتیم که استعداد سبب میشود افراد یادگیری سریعتری در آن موضوع داشته باشند اما در علاقه همیشه اینگونه نیست.ممکن است فرد به چیزی علاقه داشته باشد اما برای یادگیری و کسب مهارت در آن به مشکل بخورد و به زحمت زیادی وادار شود.

استعداد و علاقه
استعداد و علاقه

تفاوت سوم

اگر به شما بگویند که به چه چیزهایی علاقع دارید،احتمال خیلی زیاد میتوانید به راحتی چند مورد را ذکر کنید مثلا میگویید:

من به دوچرخه سواری ، کوه نوردی و سفر علاقه دارم

ولی اگر از شما بپرسند که در چه چیزهایی استعداد دارید شاید کمی نیاز به تفکر داشته باشید و یا حتی هرگز نتوانید آنها را به درستی بیان کنید.بنابراین میتوان فرق سوم استعداد و علاقه را این دانست که علایق به راحتی قابل تشخیص هستند ولی استعداد ها را نمیتوان به این سادگی کشف کرد و شاید نیاز به بررسی و یا انجام تست استعدادیابی باشد.

فرق چهارم استعداد و علاقه

اگر دقت کرده باشید علایق ما بسیار بر عوامل محیطی وابسته است و عوامل خارجی میتوانند بسیار بر آن مؤثر باشند.مثلا در زمانی که لیگ های جهانی والیبال به صورت هر روزه و با تبلیغات فراوان در حال برگزاری است،بسیاری از افراد به والیبال علاقه مند میشود و در کلاس ها ثبت نام میکنند و ممکن است چند ماه بعد که مسابقات جام جهانی فوتبال است همان افراد به فوتبالیسیت شدن علاقه پیدا بکنند.

این مسئله نشان میدهد که عوامل خارجی و محیطی تاثیر بسیار زیادی در شدت و ضعف علایق ما دارد ولی در استعداد همیشه اینگونه نیست. بسیاری از استعدادهای ما ریشه در کودکی دارد و ممکن است که بسیاری از آن ها به صورت مادر زادی همراه ما باشد.

فرق علاق و استعداد در چیست؟
فرق علاق و استعداد در چیست؟

آیا استعداد و علاقه روی هم تاثیر میگذارند؟

نکته بسیار مهمی که باید در مسئله فرق بین استعداد و علاقه به آن توجه کنید این است که استعداد و علاقه گاهی ممکن است روی یکدیگر تاثیر بگذارند.مثلا کودکی را تصور کنید که در یک خانواده اهل موسیقی رشد پیدا کرده و بارها شاهد افتخارات و موفقیت های پدر و مادرش در این زمینه بوده است.پس بدون شک این کودک به موسیقی علاقه مند میشود و شروع میکند به یادگیری موسیقی و تمرین با سازها و با توجه به حمایت هایی که از طرف پدر و مادرش میشود کم کم استعداد نواختن موسیقی در او پرورش میابد و این علاقه او سبب مستعد شدن او نیز میشود.

با توجه به این مثال شما متوجه شدید که گاهی علایق در ما میتواند زمینه ساز رشد استعدادهای ما باشد.اما بر عکس این موضوع نیز صادق است.یعنی گاهی افراد در یک زمینه استعداد دارند ولی چون تا حالا کسی آنها در انجام آن تشویق نکرده،به آن آگاهی پیدا نکرده اند و ممکن است بعد از چندبار انجام آن کار و گرفن نتایج خوب،کم کم به آن موضوع علاقه مند نیز بشوند.

مثلا نوجوانی را تصور کنید که دارای استعداد کار با ابزارآلات است ولی تاحالا موقعیت های زیادی پیش نیامده تا ابزار به دست بگیرد.سپس به صورت اتفاقی یکبار شروع به تعمیر یک وسیله میکند و متوجه میشود که چقدر خوب و راحت آن را انجام داده و اطرافیان چقدر از او تعریف کرده اند. این مسئله سبب میشود که او چند بار دیگر این کار ار تکرار کند و موفقیت های بیشتری کسب کند و در نتیجه همه‌ی این ها سبب میشود که کم کم علاقه کار با ابزار آلات در او شکل بگیرد.

آیا استعداد و علاقه روی هم تاثیر میگذارند؟
آیا استعداد و علاقه روی هم تاثیر میگذارند؟

علاقه مهمتر است یا استعداد؟

یکی از مسائل چالش برانگیز که در آن نظرات مختلفی از طرف اندیشمندان مطرح شده همین موضوع است.یعنی عده‌ای اهمیت علاقه را برای رسیدن به موفقیت بالاتر از استعداد میدانند و عده ای دیگر استعداد را مهم تر از علاقه میدانند.هر دو گروه دلایل خاص خودشان را دارند و ما در اینجا به توضیح هر دو نظریه میپردازیم تا با آنها بیشتر آشنا شویم.

استدلال عده ای که باور دارند استعداد مهم تر از علاقه است این است که اگر ما در کاری استعداد نداشته بشیم آن مسئله را دیرتر یاد میگیرم و دیرتر در آن رشد میکنیم و این مسئله ممکن است در رسیدن به موفقیت ما را دچار مشکل کند و ما را خسته و ملول کند.چرا که میبینیم عده ای با صرف زمان و انرژی کمتر قادرند خیلی سریع تر از ما رشد کنند و این مسئله میتواند عامل بزرگی برای بی انگیزگی ما باشد.

و اما استدلال افرادی که میگویند علاقه مهم تر از استعداد است.آن ها بر این باورند که اگر ما در کاری استعداد داشته باشیم ولی علاقه نداشته باشیم،ممکن است به محض بروز یک مانع و مشکل،میدان را خالی کنیم و بیخیال موفقیت بشویم چون محرک و انگیزه ای به اسم علاقه وجود ندارد که ما را به سمت جلو هُل بدهد.

در نهایت و با در نظر گرفتن هر دو طرف قضیه میتوان اینطور نتیجه گرفت که اگر علاقه و استعداد با هم در یک چیز مشترک شوند،احتمال موفقیت را بسیار بالا میبرند چرا که هم میل و جذابیت علاقه در آن است و هم توانمندی که در استعداد وجود دارد میتواند ما را برای رسیدن به هدف کمک کند .

علاقه مهمتر است یا استعداد؟
علاقه مهمتر است یا استعداد؟

چه کار کنیم که استعداد و علاق ما مشترک باشد

همانطور که گفتیم بهترین حالتی که میتواند ما را به موفقیت نزدیک کند،داشتن علاقه و استعداد همزمان در یک موضوع است.سوالی که اینجا مطرح میشود این است که حالا باید چگونه این دو مورد را با هم مشترک کنیم؟

پاسخی که میتوان برای این مسئله بیان کرد این است که این قضیه بستگی به سن افراد دارد.همانطور که در مقاله اسعدادیابی کودکان بیان شد،بهترین سن برای کشف استعداد ها قبل از 8 سالگی است چرا که در این سن قابلیت رشد هوش ها و استعدادها بسیار بالا است و میتوان استعدادهای افراد را به خوبی پرورش داد و با چند تکنیک میتوانید کودک خود را علاقه مند به آن نیز بکنید.

اما اگر استعدادیابی قرار است در سنین بالا رخ بدهد بهتر است ابتدا تیپ های شخصیتی افراد کشف شود و بعد از آن فرد خودش را در موقعیت هایی قرار دهد که به مشاغل مربوط به آن تیپ ها علاقه مندی پیدا کند تا بتواند به موفقیت های بیشتری دست پیدا بکند.

چه کار کنیم که استعداد و علاق ما مشترک باشد
چه کار کنیم که استعداد و علاق ما مشترک باشد

نقش استعداد ها و علایق پنهان

هر کدام از استعداد ها یا علایق ما میتواند پنهان باشد و ما از آنها آگاهی نداشته باشیم.به عنوان مثال ما برای انجام کاری رغبتی نداریم ولی وقتی بر حسب تصادف با آن کار مواجه میوشم و یا به طور ناخواسته مشغول آن میشویم، متوجه میشویم که چقدر در آن مسئله و شغل خوب عمل میکنیم و کم کم به آن علاقه مند میشویم.

البته معکوس این مورد را نیز میتوان متصور شد.به عنوان مثال خودتان تصور میکنید که در کار مکانیکی استعداد و علاقه فراوانی دارید و همیشه مجذوب مکانیک های ماهر میشوید ولی همینکه میخواهید آچار به دست بگیرید متوجه میشوید که اصلا نمیتوانید به خوبی با این شغل ارتباط بر قرار کنید و کم کم علاقه خود را نیز از دست میدهید.

برای این که این علاق و استعدادهای پنهان شما کشف شود،بهترین کار، کمک گرفتن از مشاورین خبره این حوزه است که با انجام تست ها و پرسش سوالات مخصوص،میتوانند به وجود شما رسوخ کنند و استعداد ها و علایق پنهان شما را استخراج نمایند.

حدیث درباره استعداد
حدیث درباره استعداد

برای پیدا کردن علاقه و استعدادمان چه کار کنیم؟

اما مسئله مهمی که شاید برای شما سوال شده باشد این است که برای پیدا کردن علاقه و استعداد واقعی خودمان باید چه کار بکنیم؟مسئله استعدادیابی و کشف علایق یکی از مسائل تخصصی است که بهتر است توسط متخصصین این حوزه برای شما انجام بگیرد.مجموعه آموزشی گام برتر سالهاست که در این زمینه فعالیت حرفه ای دارد و میتواند در این امر به شما مشاوره بدهد و شما را راهنمایی بکند.در ضمن دوره آموزشی نیز همراه با پشتیبانی برای شما تدارک دیده است که در آن از 0 تا 100 استعدادیابی و کشف علایق آشنا میشود و میتوانید خودتان به بررسی و کشف علایق و استعدادهای خود بپردازید.

برای آشنایی با این دوره آموزشی روی دوره استعدادیابی و کشف علایق کلیک کنید.

استعدادیابی و کشف علایق

در پایان میتوانید در صورت داشتن هر گونه سوال یا پیشنهاد،در بخش نظارت دیدگاه خودتان را با ما درمیان بگذارید.

Interest and talent should be for choosing college major

تبریک سال ۱۴۰۰ + اس ام اس، متن و عکس...
ما را در سایت تبریک سال ۱۴۰۰ + اس ام اس، متن و عکس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد جواد عظیم بازدید : 92 تاريخ : سه شنبه 3 مرداد 1402 ساعت: 12:42